27 04/18 27/04/2018

Solide kwartaalcijfer voor Eastman Chemical

Het Noord-Amerikaanse Eastman Chemical (NYSE: EMN) is een Fortune 500 bedrijf en één van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van specialty chemicals. Eastman Chemical werd eind 1993 losgeweekt uit het fotografie-icoon Eastman Kodak, en is zoals de meeste chemiebedrijven onlosmakelijk verbonden aan vele duizenden producten en productieprocessen wereldwijd. Het bedrijf is actief in de retail (detailhandel;kleinhandel), bouwsector, transport, gezondheidszorg, en levert materiaal voor de productie van o.a. iPad schermen, babyflessen, vitaminen, chirurgische kleding, IV zakjes, cosmetica, luiers, tandenborstels, laminaat voor autoruiten, hydraulische vloeistoffen voor vliegtuigen, autobanden, tapijt, verlichting, behang, en allerhande waterbestendige coatings. Dit is uiteraard een kleine greep uit een vrijwel oneindig assortiment.

Eastman Chemical heeft laten weten dat de omzet over het eerste kwartaal 2018 YoY met circa 13% is gestegen naar circa USD 2,6 miljard. Met name in de divisie “Additives & Functional Products”, dat de grootste divisie is qua omzet en operationele winst, liet een prima groei zien. Deze divisie richt zich op de productie van allerhande toevoegingen die voor het overgrote deel worden gebruikt in coatings voor auto’s en het verbeteren van rubberen banden (auto, vrachtwagen, vliegtuig). De operationele winst van het gehele concern steeg YoY met circa 14,5% naar USD 459 miljoen.

Het innovatie gedreven groeimodel van Eastman blijft een indrukwekkende groei in haar activiteiten realiseren. Het bedrijf verwacht over 2018 een vrije kasstroom van meer dan USD 1,1 miljard te genereren. Door een lager belasting tarief en de volatiliteit in grondstof- en energieprijzen te minderen, verwacht Eastman een gecorrigeerde groei van de Earnings Per Share, oftewel de winst per aandeel, tussen de 10 en 14 procent te realiseren ten opzichte van geheel het jaar 2017. De vrije kastroom die gegenereerd wordt zal voornamelijk dienen om de schulden van circa USD 6,7 miljard te verlagen, groei te financieren en het inkopen van eigen aandelen.

Het bedrijf wordt momenteel op de beurs van New York voor USD 105,90 per aandeel verhandeld.

Rob Rutten
Asset Manager

Archive

News

Archive

© 2008 - 2021 All Rights Reserved. Solar Asset Management