20 04/18 20/04/2018

Wederom mooie cijfers Investor AB in eerste kwartaal 2018

Het Zweedse Investor Aktiebolag (Stockholm: INVE-A, INVE-B) is de investeringsmaatschappij van de bekende Wallenberg familie. Het Zweedse Investor AB bestaat vandaag de dag uit drie componenten. Kern van het bedrijf zijn de Listed Core Investments, oftewel de beursgenoteerde investeringen. Investor’s niet-beursgenoteerde dochterondernemingen en investeringsbelangen zijn ondergebracht in het bedrijf Patricia Industries. Verder is Investor AB een van de oprichters van EQT Partners, een private equity groep met 20 beleggingsfondsen onder beheer. Deze tak uitgebreide bedrijfsactiviteiten vindt haar oorsprong bij de Zweedse Wallenberg familie.

Vandaag heeft Investor AB haar cijfers over het eerste kwartaal 2018 gepresenteerd. De Netto Asset Value (NAV) oftewel de onderliggende waarde per aandeel is in het eerste kwartaal 2018 met 2% gegroeid naar SEK 448. Dit terwijl het aandeel op de beurs in het eerste kwartaal 2018 met 1,31% is gedaald. De aangepaste intrinsieke waarde, gebaseerd op de geschatte marktwaarden van de dochterondernemingen, bedroeg op het einde van het eerste kwartaal 2018 SEK 501 per aandeel. Momenteel worden de B aandelen verhandeld op een koers van SEK 380.30 per aandeel, een onderwaardering van 31.7%. Over de afgelopen 20 jaar heeft Investor AB een groei van meer dan 10% per jaar weten te bewerkstelligen. Dit is inclusief het uitgekeerde dividend.

Investor heeft het afgelopen kwartaal haar belang in Ericsson vergroot met SEK 1 miljard naar 7,2% oftewel 22,5% van het stemrecht. Ericsson heeft vandaag ook haar cijfers over het eerste kwartaal 2018 gepubliceerd en stijgt momenteel met 17%. De stijging van de NAv in het eerste kwartaal werd voor 1% gerealiseerd door de beursgenoteerde investeringen en voor 1% door de niet-beursgenoteerde dochterondernemingen. In 2017 investeerde Investor AB ook al een fors bedrag in Ericsson toen het tijdelijk iets minder ging met dit bedrijf, iets dat de lange termijn visie van de Wallenberg familie eens te meer onderschrijft.

Rob Rutten
Asset Manager

Archive

News

Archive

© 2008 - 2021 All Rights Reserved. Solar Asset Management