11 01/18 11/01/2018

Warren Buffett benoemt mogelijke opvolgers tot bestuurslid Berkshire Hathaway

Topman en CEO Warren Buffett van het Amerikaanse value conglomeraat Berkshire Hathaway (NYSE: BRK-A, BRK-B) heeft na jarenlange speculaties mogelijk duidelijkheid verschaft over zijn opvolging. De superbelegger, die inmiddels de respectabele leeftijd van 87 jaar heeft bereikt, heeft twee nieuwe leden verwelkomd in het bestuur van het bedrijf.

Ajit Jain (66) en Gregory Abel (55) zijn beiden benoemd tot vicevoorzitter. Jain werkt al sinds 1986 voor Berkshire en heeft in die tijd de verzekeringstak onder zijn hoede genomen. Hij heeft de herverzekeringstak uit het niets opgebouwd tot een zeer succesvol en winstgevend onderdeel van het gehele conglomeraat. Als vicevoorzitter zal hij dan ook de verzekeringsactiviteiten onder zijn hoede nemen. Greg Abel werkt sinds 1992 voor Berkshire en heeft de energietak onder zijn hoede gehad. Als vicevoorzitter zal hij verantwoordelijkheid dragen voor de niet-verzekeringsactiviteiten.

Zowel Jain als Abel zijn in Buffett’s beroemde letters to shareholders vaak geroemd om hun successen en belangrijke bijdrage aan de groei van Berkshire Hathaway. De benoeming van deze zwaargewichten tot bestuurslid blaast de geruchten over de opvolging dan ook nieuw leven in. Niet verwonderlijk, aangezien Buffett (87) en zijn rechterhand Charlie Munger (94) niet bepaald de jongste meer zijn. Voorlopig lijkt Buffett echter van geen stoppen te willen weten, als het aan hem ligt gaat hij nog in lengte van jaren door bij zijn geliefde bedrijf.

Wanneer het moment van stoppen in de toekomst dan toch zal komen, zal het bestuur van het bedrijf naar verwachting worden opgesplitst in diverse rollen. Jain en Abel zullen het operationele gedeelte van de vele dochterondernemingen onder hun hoede nemen, en portfolio managers Ted Weschler en Todd Combs zullen de beleggingsportefeuille gaan beheren. Ook over hen is Buffett zeer lovend, gezien de succesvolle investeringen die de heren de laatste jaren op hun palmares hebben mogen schrijven.

In onderstaande video (klik op de afbeelding) geeft Buffett in een interview met nieuwszender CNBC toelichting op de bestuursbenoemingen.

Michael Gielkens
Beleggingsanalist

Archive

News

Archive

© 2008 - 2021 All Rights Reserved. Solar Asset Management