31 07/17 31/07/2017

Koers Ivanhoe Mines stijgt fors na nieuwe positieve onderzoeksresultaten Platreef deposito

Het Canadese bedrijf Ivanhoe Mines (TSX: IVN) heeft vandaag een definitive feasibility study (definitief haalbaarheidsonderzoek) gepubliceerd over het veelbelovende Platreef deposito in Zuid-Afrika, waar Ivanhoe een belang van 64% in heeft. Het aandeel is direct met 4.18% geopend op CAD 4,99. Dit deposito, bestaande uit de (edel)metalen platina, palladium, rhodium, goud, nikkel en koper, blijkt nog grotere metaalvoorraden te bevatten dan eerder werd vastgesteld. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat 17,6 miljoen troy ounces platinum, palladium, rhodium en goud economisch rendabel gewonnen kan worden (op basis van huidige grondstofprijzen), een stijging van 13% vergeleken met het vorige onderzoek.

Ivanhoe wil het Platreef deposito in drie fases ontwikkelen: in fase een wil het bedrijf vier miljoen ton materiaal per jaar door de verwerkingsfabriek laten lopen, om dit in fase twee vervolgens te verdubbelen naar acht miljoen ton per jaar en in fase drie zelfs op te schalen naar twaalf miljoen ton materiaal per jaar. Naar verwachting is fase een voltooid in het begin van 2022, wat betekent dat er een hypermoderne ondergrondse mijn, verwerkingsfabriek en infrastructuur moet zijn aangelegd. In fase een zal per jaar gemiddeld 460.000 troy ounces platina, palladium, rhodium en goud, 21 miljoen pond nikkel en 13 miljoen pond koper worden geproduceerd. De netto contante waarde na belasting (tegen een verdisconteringsvoet van 8%) van het project wordt geschat op USD 916 miljoen, daar waar in het vorige onderzoek nog uit werd gegaan van USD 792 miljoen.

Ivanhoe-topman en grondstoffenlegende Robert Friedland is zeer tevreden met de resultaten van het onderzoek: “Dit onderzoek heeft de technische levensvatbaarheid aangetoond van wat naar verwachting de grootste en goedkoopste producent van Platinum Group Metals (PGMs: platina, palladium en rhodium) ter wereld zal zijn. Ondanks lagere metaalprijzen vergeleken met het vorige onderzoek, hebben we de uitstekende winstgevendheid van het Platreef Project weten te behouden, deels door mijnoptimalisaties. Zelfs bij de huidige metaalprijzen zou het Platreef Project een operationele marge van meer dan 40% opleveren.”

Friedland benadrukt het toekomstige belang van het Platreef project: “De bijproducten nikkel en koper zijn cruciale metalen voor de revolutie van elektrisch rijden, terwijl platina en palladium essentieel zijn voor waterstof brandstofcellen en katalysatoren die onmisbaar zijn voor schonere lucht.”

Archive

News

Archive

© 2008 - 2021 All Rights Reserved. Solar Asset Management