19 07/17 19/07/2017

Goud zoeken deel 4: de Verenigde Staten

Recent ben ik teruggekeerd van een spectaculaire tour langs meerdere mijnbouwbedrijven. Deze reis heeft mij gevoerd van de Inuit Eskimo’s in Noord-Canada naar de toppen van gebergtes in de Dominicaanse Republiek. Ik ben vervoerd met privéjets en heb gevlogen in helikopters. Van diners met CEO’s tot lunches met voorzitters en hoogwaardigheidsbekleders. En uiteraard heb ik enkele grote spelers in de mijnbouwsector ontmoet en interessante beleggingsideeën opgedaan.

In een vierdelige reeks artikelen deel ik graag mijn ervaringen. Vandaag bespreek ik het vierde en laatste deel van deze tour: de Verenigde Staten.

South Carolina
Na de bijzondere ervaringen in de Dominicaanse Republiek ben ik met het reisgezelschap gevlogen naar de laatste bestemming van onze tour: de officiële opening van de Haile Gold Mine in Kershaw, gelegen in de Amerikaanse staat South Carolina.


OceanaGold CEO Mick Wilkes spreekt bij de officiële opening van de Haile Gold Mine

Direct na aankomst vond een ontmoeting plaats met de directieleden van OceanaGold, eigenaar van de Haile goudmijn. Ik heb een kort praatje gemaakt met bestuursvoorzitter Jim Askew, president en CEO Mick Wilkes en nieuwbakken CFO Scott McQueen. De heren maakten op mij een zeer positieve, kundige indruk en zij hebben mij overtuigd dat het bedrijf bij dit bestuur in goede handen is.

Over OceanaGold
OceanaGold Corporation is een middelgroot mijnbouwbedrijf dat zich richt op de productie en exploratie van primair goud en koper, met secundair zilver. Het bedrijf is actief in de Filippijnen, Nieuw-Zeeland, en de Verenigde Staten en heeft een dubbele beursnotering in Canada en Australië. Het bedrijf heeft een marktwaarde van CAD 2,2 miljard en zal naar verwachting tussen de 550.000 en 610.000 troy ounces goud te produceren.

Financieel en operationeel gezien is het bedrijf een uitblinker in de goudmijnsector. OceanaGold kent van alle middelgrote goudmijnbedrijven de laagste productiekosten en de hoogste operationele winstmarge. Bovendien verwacht Oceana deze concurrentiepositie te kunnen versterken in 2017 en verder. 

Haile Gold Mine


De Haile Gold Mine kent een rijke geschiedenis, getuige ook deze mijlpaal

Een dag na aankomst van mijn reisgezelschap was voor OceanaGold de grote dag: de officiële (her)opening van de Haile Gold Mine. Heropening, want de mijn kent een rijk verleden. Lang voordat de echte Gold rush in 1848 uitbrak in Californië, werd er in North- en South Carolina al goud gewonnen. In 1827 vond plantage-eigenaar Benjamin Haile goud op de plaats waar 200 jaar later een mijn naar hem vernoemd zou worden. Naar schatting is er sinds 1827 maar liefst 350.000 troy ounces aan goud gewonnen bij de Haile Gold Mine.

In 2007 kocht Romarco Minerals het grondgebied met de intentie Haile weer te heropenen. Mijn reisgenoot Patrick Michaels was destijds directielid van Romarco. Nadat nieuwe, veelbelovende gouddeposito’s waren ontdekt, werd Romarco in 2015 uiteindelijk overgenomen door OceanaGold.

De Haile Gold Mine is niet alleen uniek omdat er tegen sensationeel lage productiekosten goud wordt geproduceerd, maar ook omdat het de enige actieve goudmijn is in het oosten van de Verenigde Staten.

Naar verwachting is OceanaGold in staat 2 miljoen troy ounces goud uit de grond te halen bij Haile. Met behulp van moderne technieken zijn zelfs nieuwe gouddeposito’s ontdekt, die zomaar een nieuwe 2 miljoen troy ounces goud kunnen opleveren. Vanaf 2020 verwacht OceanaGold dat Haile meer dan 250.000 troy ounces goud per jaar kan produceren.

De openingsceremonie

Het lint wordt doorgeknipt, waarmee de Haile Gold Mine officieel is geopend

Meerdere hoogwaardigheidsbekleders woonden de officiële openingsceremonie van de Haile Gold Mine bij, waaronder senatoren en ambassadeurs.

De burgemeester van Kershaw en twee senatoren benadrukten tijdens de openingsceremonie het belang van Haile voor de werkgelegenheid in het arme gebied in en rond Kershaw, South Carolina. Vóór de heropening van de Haile Gold Mine was er ontzettend veel leegstand en trokken veel mensen weg uit het gebied om elders hun heil te zoeken.

Haile biedt inmiddels werk aan meer dan 700 mensen, waarvan maar liefst 89% uit de directe omgeving. De lokale economie is daardoor enorm aangetrokken, jaarlijks genereert de Haile Gold Mine maar liefst USD 70 miljoen aan directe en indirecte additionele omzet voor de directe omgeving.

Rondleiding

De verwerkingsfabriek bij de Haile Gold Mine

Na de ceremonie kregen we met de andere aanwezigen een rondleiding door de Haile mijn. De verwerkingsfabriek is state of the art en de molen waar het goud gescheiden wordt heeft een vermogen van maar liefst 4.000 pk. De trucks hebben een capaciteit van 150 ton en rijden meerdere keren per uur materiaal van de mijn naar de dichtbijgelegen verwerkingsfabriek. Met een paar gram goud per ton worden er dus serieuze hoeveelheden goud geproduceerd.

Na de rondleiding volgde nog een uitgebreide afsluitende maaltijd, waarna de mijnbouwtoer officieel was afgesloten. Een geslaagd einde van een mooie, unieke en leerzame trip.


Uw auteur met een replica van de eerste goudbaar die geproduceerd is bij de Haile Gold Mine

Ik wens u welvarende en voorspoedige beurzen toe.

Met vriendelijke groet,

Michael Gielkens
Beleggingsanalist

Archive

News

Archive

© 2008 - 2021 All Rights Reserved. Solar Asset Management