14 07/17 14/07/2017

Goud zoeken deel 3: De Dominicaanse Republiek

Recent ben ik teruggekeerd van een spectaculaire tour langs meerdere mijnbouwbedrijven. Deze reis heeft mij gevoerd van de Inuit Eskimo’s in Noord-Canada naar de toppen van gebergtes in de Dominicaanse Republiek. Ik ben vervoerd met privéjets en heb gevlogen in helikopters. Van diners met CEO’s tot lunches met voorzitters en hoogwaardigheidsbekleders. En uiteraard heb ik enkele grote spelers in de mijnbouwsector ontmoet en interessante beleggingsideeën opgedaan.

In een vierdelige reeks artikelen deel ik graag mijn ervaringen. Vandaag bespreek ik het derde deel van deze tour: een reis naar de Romero mijn van GoldQuest in de Dominicaanse Republiek.

Unique selling points
Na de lunch met Sean Boyd heb ik met mijn reisgezelschap een dag later een intrigerend diner gehad met Bill Fisher, voorzitter van GoldQuest. Twee leden van dit reisgezelschap zijn overigens onafhankelijk bestuurder van het bedrijf, waardoor ik veel informatie over de veelbelovende GoldQuest projecten tot me heb kunnen nemen.

GoldQuest voorzitter Bill Fisher (links) en CEO Julio Espaillat (rechts)

Ik heb Bill Fisher tijdens voorgenoemd diner en een dag later bij de aandeelhoudersvergadering leren kennen als een zeer kundig vakman met ontzettend veel verstand van zaken. Ik vroeg hem naar de drie unique selling points van GoldQuest. Hij benoemde:
1. De combinatie van hoge graden goud en koper;
2. Het kwaliteitsstempel van Agnico Eagle als aandeelhouder (15%);
3. Het enorme exploratiepotentieel van het uitgebreide landpakket.

Over GoldQuest
Bovenstaande zaken zal ik kort toelichten. GoldQuest is een exploratie- en ontwikkelingsbedrijf dat zich hoofdzakelijk focust op goud en koper. Een recent haalbaarheidsonderzoek heeft indrukwekkende cijfers opgeleverd over een van de goud- en koperdeposito’s: de Romero mijn.

Naar schatting bevat Romero ruim 1,1 miljoen troy ounces goudequivalent en men verwacht nog eens miljoenen troy ounces te kunnen ontdekken (rondom Romero ligt een gebied van 50 kilometer waar al enkele grote ontdekkingen zijn gedaan).

De IRR (internal rate of return, oftewel het effectieve rendement) is maar liefst 28% na belasting en de kosten zijn extreem laag. GoldQuest zou naar verwachting zelfs afzonderlijk als koperbedrijf of goudbedrijf winstgevend kunnen zijn, maar de combinatie van een hoogwaardig goud én koperdeposito maken het zo’n interessant bedrijf.

Agnico Eagle
Dat is ook Agnico Eagle opgevallen, het bedrijf waarover u in mijn vorige verslagen heeft kunnen lezen. Agnico Eagle heeft op 6 maart jongstleden maar liefst USD 22,86 miljoen geïnvesteerd in GoldQuest, om daarmee 15% van de aandelen in bezit te krijgen. Agnico Eagle staat bekend om zijn gedisciplineerde investeringsaanpak en zijn sterke due dilligence, dus deze investering is een enorm stempel van vertrouwen.

Dominicaanse Republiek
Vervolgens is het reisgezelschap naar de Dominicaanse Republiek afgereisd, waar CEO Julio Espaillat ons heeft ontvangen. In de Dominicaanse Republiek zijn we met twee helikopters naar de hoge bergen gevlogen, om uiteindelijk het Romero project te bezichtigen.

Romero

Een deel van de verblijfplaatsen van GoldQuest medewerkers

Eenmaal aangekomen bij het Romero project, gaf CEO Julio Espaillat een uitgebreide uitleg over het project en haar historie, alsmede de historie van goud zoeken op de Dominicaanse Republiek. Hij heeft zowel als mens als CEO diepe indruk gemaakt met zijn diepgaande kennis van zaken en openhartige vertelwijze, waardoor het gehele gezelschap van minuut tot minuut aan zijn lippen hing.

Zo vertelde hij dat Christoffel Columbus het eiland tijdens zijn reizen in 1492 en 1493 ontdekte, waarmee het de eerste Europese nederzetting was in de Amerikaanse continenten. Columbus werd door de Spaanse kroon onder andere op pad gestuurd om het katholieke geloof te verspreiden, maar eenmaal wedergekeerd noemde hij het woord God slechts enkele malen, terwijl het woord goud wel honderden keren werd genoemd in zijn verslagen.

Tevens hebben we een rondleiding over het Romero complex gekregen en zijn we met de helikopters naar de beoogde locatie voor de goud- en koperverwerkingsfabriek gevlogen.


De beoogde locatie van de verwerkingsfabriek met regenwateropvang

Het unieke aan het Romero project is dat er geen gebruik wordt gemaakt van cyaankali om de metalen te winnen. Dit zou namelijk een zware vervuiling van de omgeving kunnen betekenen. Tevens recyclet het project via moderne technieken 100% van het water (eventuele verdamping wordt opgevangen door regenwateropvang), zodat de nabijgelegen watervoorraden van de lokale boeren onaangetast blijven.
Julio Espaillat legde uit hoe GoldQuest probeert de natuur rondom het Romero project enigszins te herstellen. Boeren hebben massaal bomen gekapt om het hout te kunnen opstoken, met desastreuse gevolgen voor het landschap en de natuur. Het nabijgelegen Haïti is een voorbeeld van hoe massale houtkap een land van een jungle tot in een woestijn kan maken. Om deze houtkap een halt toe te roepen, heeft GoldQuest tienduizenden gaskacheltjes verstrekt aan de families in het gebied, waarna de houtkap direct is gestopt. Onderdeel van het mijnbouwplan is om de komende jaren het gebied opnieuw te bebossen.

Diezelfde avond hebben we nog gedineerd met hoogwaardigheidsbekleders, waaronder enkele ambassadeurs en de onderminister van mijnbouw, die een mijnbouwvergunning voor GoldQuest in de nabije toekomst ziet rondkomen.

Een dag later heeft Julio Espaillat ons nog een mooie en intrigerende rondleiding verschaft door het oude centrum van hoofdstad Santa Domingo, waarna we onze reis vervolgden naar de laatste locatie: de Verenigde Staten.


Het reisgezelschap, met in het midden CEO Julio Espaillat en links daarvan uw auteur. Rechts van dhr. Espaillat staat onafhankelijk directielid Patrick Michaels, nemer van de foto is onafhankelijk directielid Florian Siegfried.

Ik wens u welvarende en voorspoedige beurzen toe.

Michael Gielkens
Beleggingsanalist

Archive

News

Archive

© 2008 - 2021 All Rights Reserved. Solar Asset Management