05 07/17 05/07/2017

Goud zoeken deel 2: Het noordpoolgebied in Canada

Zojuist ben ik teruggekeerd van een spectaculaire tour langs meerdere mijnbouwbedrijven. Deze reis heeft mij gevoerd van de Inuit Eskimo’s in Noord-Canada naar de toppen van gebergtes in de Dominicaanse Republiek. Ik ben vervoerd met privéjets en heb gevlogen in helikopters. Van diners met CEO’s tot lunches met voorzitters en hoogwaardigheidsbekleders. En uiteraard heb ik enkele grote spelers in de mijnbouwsector ontmoet en interessante beleggingsideeën opgedaan.

In een vierdelige reeks artikelen deel ik graag mijn ervaringen. Vandaag bespreek ik het tweede deel van deze tour: een reis naar Nunavut in Noord-Canada.

Nunavut
Na het bijwonen van de CEO roundtable in Toronto ben ik met een privévliegtuig samen met Agnico Eagle CEO Sean Boyd naar het Noordpoolgebied van Canada gevlogen, om daar de Meliadine mijn te bezoeken. Deze is gelegen in Nunavut, het leefgebied van de Inuit Eskimo’s.

Agnico Eagle is een van de grotere goudproducenten, met een totale goudproductie in 2016 van 1,66 miljoen troy ounces goud en 4,8 miljoen troy ounces zilver. Het bedrijf is met acht mijnen actief in Canada, Finland en Mexico. Agnico Eagle’s huidige marktwaarde is CAD 13,51 miljard en het bedrijf heeft ruim 7.500 mensen in dienst.

Agnico Eagle is in Nunavut actief met meerdere mijnen. Meadowbank is de enige mijn in productie, met in 2016 een productie van 312.214 troy ounces goud en 221.000 troy ounces zilver. Vlakbij ligt de Amaruq mijn, die naar verwachting in 2019 in productie wordt genomen.

Meliadine
Ik heb de relatief nieuwe Meliadine mijn bezocht. Dit is een mijn in oprichting, die naar verwachting in 2019 in productie gaat. Hier is een spectaculaire ontdekking gedaan: zeer hoge concentraties goud. De gouddeposito’s bevatten wel drie keer zoveel goud als de gemiddelde mijn die Agnico Eagle in productie heeft. Inmiddels is een goudvoorraad van 3,4 miljoen troy ounces goud vastgesteld, en dan is het grondgebied dat 111.358 hectare beslaat nog bij lange na niet volledig onderzocht.

Momenteel is de cruciale infrastructuur in aanbouw, zoals de verwerkingsfabriek en de energiecentrale die op bovenstaande foto in aanbouw zijn, en de brandstofopslaglocatie die op onderstaande foto wordt voorbereid.

De grootste onderneming is toch wel de aanleg van 5.600 meter aan ondergrondse doorgang voor het ondergrondse gedeelte van de mijn. Een gedeelte hiervan was al voltooid, waardoor ik een hobbelige tocht door de permafrost kon maken om het eerste ondergrondse deel van de Meliadine mijn te bekijken. Op onderstaande foto sta ik in het midden, met enkele andere bezoekers, uitgerust in beschermende kleding op een tractor.

Na een rit van een ruime twintig minuten kwamen we aan het (voorlopige) einde van de ondergrondse tunnel, waar ik daadwerkelijk goud heb gevonden.

Op onderstaande foto kunt u in het rood omcirkelde vlak het goud zien zitten in de uitgegraven permafrost. Helaas werd mijn verzoek om een pikhouweel afgewezen, anders had ik een mooi souvenir mee kunnen nemen.

Een van de sterke punten van Agnico Eagle is dat het bedrijf bij Meliadine nu voor de derde keer op rij hetzelfde team heeft ingezet om de mijn op te starten. Dit zorgt voor een enorme continuïteit en een echt familiegevoel binnen het bedrijf, wat het succes van Agnico Eagle ten goede komt.

CEO Sean Boyd liet zich van zijn beste kant zien, hij nam aantoonbaar de moeite om zich voor te stellen aan nieuwe werknemers, zodat zij zich direct betrokken voelen bij het bedrijf. Ik heb Boyd sowieso leren kennen als een zeer aimabele en benaderbare topman, iets dat lang geen vanzelfsprekendheid is bij beursgenoteerde bedrijven.

Na mijn bezoek aan de Meliadine mijn ben ik teruggevlogen naar Toronto, waar een leuke lunch heb gehad met Sean Boyd. Ik vroeg hem naar de mijnen in Mexico en het eventuele gevaar dat drugskartels daar vormen. Boyd gaf aan dat de drugskartels al lang blij waren met de aanwezigheid van Agnico Eagle, want dat betekent een legitiem bedrijf dat als het ware fungeert als bliksemafleider.

Criminaliteit in Mexico vormt een groter probleem. Een van de mijnen aldaar is door een groep criminelen overvallen. Zij probeerden met geweld de kluis te openen waar het goud wordt opgeslagen. Nadat zij hier niet in slaagden, sommeerden zij de manager van de mijn om de kluis met een sleutel te openen. Deze gaf echter aan dat het slot inmiddels dusdanig beschadigd was, dat hij dit ook niet meer open kreeg. Uiteindelijk zijn de overvallers met een kleine hoeveelheid goud weggekomen en bleef de schade beperkt.

Ik wens u welvarende en voorspoedige beurzen toe.

Met vriendelijke groet,
Michael Gielkens
Beleggingsanalist

Archive

News

Archive

© 2008 - 2021 All Rights Reserved. Solar Asset Management