09 06/17 09/06/2017

Asanko Gold weerlegt kritiek van short sellers met haalbaarheidsonderzoek

De koers van het Noord-Amerikaanse bedrijf Asanko Gold (TSX: AKG) is de laatste tijd nogal volatiel, met forse stijgingen en dalingen op de beurs. Dit kwam met name door een short rapport van het bekende Muddy Waters, dat zelfs zo ver ging om te stellen dat de koers van Asanko Gold naar 0 zou terugzakken. Dit zou met name komen omdat het bedrijf de waarde van de gouddeposito’s zou hebben overschat en het niet in staat zou zijn voldoende (interne) financiering voor haar groeiplannen zou kunnen realiseren.

Een haalbaarheidsonderzoek heeft echter aangetoond dat dit onjuist is. Zowel het groeiplan via de projecten 5M en 10M en de financiering van deze groei is robuust. Voor de financiering van het eerste deel van het 5M project (upgrade van de goudverwerkingsfabriek) is USD 22 miljoen benodigd, oplevering hiervan vindt plaats in Q4 2017. Het tweede deel van Project 5M, de ontwikkeling van het Esaase deposito, zou USD 120 miljoen kosten. Oplevering van project 5M resulteert in een cashflow van USD 80 miljoen per jaar. Project 10M omvat de bouw van een identieke goudverwerkingsfabriek om de productiecapaciteit te verdubbelen. De totale kosten van de groeiplannen wordt geraamd op USD 350 miljoen. Oplevering van de projecten 5M en 10M betekent een jaarlijkse cashflow generatie van maar liefst USD 185 miljoen. Van financieringsproblemen is dus geen sprake, de groeiplannen zijn haalbaar.

De huidige waarde (netto contante waarde) van het bedrijf, op basis van deze groeiplannen en een goudprijs van USD 1250 per troy ounce, wordt geraamd op USD 811 miljoen. De actuele beurswaarde van het bedrijf ligt daar met USD 457,76 ruim onder.

Asanko Gold is een mijnbouwbedrijf dat zich richt op de productie en exploratie van goud. Het bedrijf is actief in Ghana, West-Afrika, met als vlaggenschip de Asanko Gold Mine, die momenteel in productie is. 93% van de veelbelovende grond bij deze mijn is nog niet onderzocht, waardoor naar verwachting nog veel gouddeposito’s ontdekt moeten worden. Asanko Gold is een zogeheten junior miner (een small cap mijnbouwbedrijf) en is gevestigd in Vancouver, Canada.

Het bedrijf Asanko Gold wordt momenteel op de beurs van Toronto verhandeld voor CAD 2,09 per aandeel.

Michael Gielkens
Beleggingsanalist

Archive

News

Archive

© 2008 - 2021 All Rights Reserved. Solar Asset Management