04 05/17 04/05/2017

Solide 1e kwartaal voor FMC

De Noord-Amerikaanse chemiegigant FMC Corp. (NYSE: FMC) heeft naar eigen zeggen wederom een solide kwartaal afgeleverd. Met een omzet van USD 596 miljoen (-2% YoY) en een verlies van USD 124 miljoen (verlies per aandeel van USD 0,92) zou je dat niet meteen zeggen, maar deze ’slechte’ cijfers hebben te maken met het afstoten van de health & nutrition activiteiten. Deze activiteiten waren onderdeel van een deal met DuPont (zie eerdere berichtgeving FMC) en de inkomsten (USD 177 miljoen) werden voor Q1 niet meer meegerekend. Het gaat hiermee dus om een eenmalige verliespost. De Agricultural Solutions zal dankzij bovenstaande deal vanaf volgende jaar een kleine USD 1,5 miljard per jaar meer omzetten, maar vooralsnog moest deze divisie dit kwartaal helaas een daling van 3% noteren. Dit had te maken met tegenvallende landbouwcijfers in Europa en Latijns-Amerika, die gelukkig deels gecompenseerd werden door meevallers in Azië en Noord-Amerika. Het bedrijf verwacht dat laatsgenoemde stijging zich over geheel 2017 zal voortzetten en geeft voor deze divisie een winstverwachting af van USD 410 - USD 450 miljoen. 8% hoger YoY. De Lithium divisie deed prima zaken met een winst van USD 22 miljoen (+45% YoY), en voor deze divisie geeft FMC een winstverwachting van USD 100 miljoen - USD 120 miljoen (+55% YoY).

Dankzij de deal met DuPont heeft FMC z’n crop protection activiteiten flink uitgebreid en is het goed mogelijk dat BASF dit jaar komt aankloppen voor een overname. En als de Bayer/Monsanto fusie wordt afgeblazen (zeker niet onmogelijk) dan zouden ook deze twee bedrijven interesse in FMC kunnen hebben.

FMC is één van de grootste producenten van specialty chemicals ter wereld. Het bedrijf is een marktleidend fabrikant van chemische bestrijdingsmiddelen zoals insecticiden, herbiciden, en fungiciden, en levert daarnaast chemische toevoegingen voor de productie van o.a. cosmetica, vitaminepillen, smaakversterkers, smeermiddelen, glas, waspoeder, en batterijen. FMC wordt momenteel voor USD 71,30 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Archive

News

Archive

© 2008 - 2021 All Rights Reserved. Solar Asset Management