24 11/16 24/11/2016

Centrale banken kopen massaal goud op. Goudprijs daalt?

Velen onder ons denken nog altijd dat de goudprijs een weerspiegeling is van het feitelijke vraag/aanbod scenario van goud, en dat de goudprijs wordt bepaalt door het gedrag van miljoenen beleggers wereldwijd. Dit is niet het geval. De goudprijs is met algoritmes gekoppeld aan de USD index, met als gevolg een directe daling in de goudprijs als de USD stijgt en vice versa. Onderstaande grafiek laat mooi zien hoe idioot precies (en simultaan) de spiegeling van goud en USD is. Dit soort accuratesse bereik je enkel met computerprogramma’s.

Als je over een lange termijn kijkt zit de goudprijs overduidelijk in een stijgende trend en de USD in een dalende trend. Dat er af en toe door centrale banken wordt gesjoemeld met de USD om de goudprijs te drukken heeft maar één doel, het zo goedkoop mogelijk opkopen van grote hoeveelheden goud. Want één ding is zeker, bij centrale banken heerst geen twijfel over de meerwaarde van goud. Ze kunnen het gele goedje niet snel genoeg opkopen. Zouden ze iets weten wij niet weten? En de media legt er nog een schepje bovenop door bij iedere stijging van de USD over ‘the end of the gold bubble’ te berichtten. Zouden ze door de centrale banken worden betaalt voor dit soort berichtgeving?

De Russische centrale bank vulde z’n goudreserves in oktober met een recordhoeveelheid van 1,3 miljoen ons aan, en heeft inmiddels meer dan 51 miljoen ons in de kluis liggen. Dit is naar eigen zeggen, dus Rusland kennende zal het zeker meer zijn. Hoe dan ook, 51 miljoen ons is +50% in minder dan 2 jaar tijd. En verre van toevallig heeft Rusland z’n US Treasury belangen met 50% verminderd. Met andere woorden, die USD hebben ze geen behoefte meer aan. En in China gaat het niet anders. Aan een ieder die denkt dat goud z’n tijd heeft gehad is het belangrijk om op te merken dat de goudprijs dit jaar op +12% staat, en zilver op +18%. Niettegenstaande een mega hype van de afgelopen week staat de Dow Jones dit jaar ’slechts’ op +9%. Ik zou m’n goud lekker vasthouden, en van eventuele dalingen gebruik maken om meer te kopen.

Peter Havik

Nieuwsarchief

Nieuws

Nieuwsarchief

© 2008 - 2020 All Rights Reserved. Solar Asset Management